Prezervatifler, kayganlaştırıcı sürülü halde ambalajlanmış olarak eczanelerde ve süpermarketlerde satılmaktadır. Prezervatif, kondom, koruyucu kılıf ve kaput olarak da bilinie, kılıf şeklinde olup, cinsel ilişki sırasında penise geçirilerek kullanılır. Cinsel ilişkide bulunan kişilerden birisi HIV veya cinsel yolla bulaşan bir hastalık etkeni taşıyorsa, prezervatif kullanımı ile diğer kişiye hastalık bulaşması önlenmiş olur. Cinsel ilişki ile HIV'in bulaşmasının önlenmesinde prezervatif çok önlemdir. Her tür cinsel ilişkide kullanılabilir
Sperm hücrelerinin dışarıya çıkmasını engellediği için gebeliği önlemek amacıyla da kullanılır. Prezervatif dışındaki diğer gebelik önleyici yöntemler HIV'in bulaşmasını engelleyemezler.
Prezervatifler konusunda bilinmesi gereken bazı küçük fakat önemli husular vardır.
Bunlar:
— İyi kalite ve latex prezervatif alın.
— Prezervatifi ilişkiye başlamadan kullanın.
— Prezervatifin ucunda meninin akabileceği kadar yaklaşık 1/2 inch (yaklaşık 1.3 cm) boşluk bırakın.
— Kayganlaştırıcı olarak yağsız maddeler kullanın.
— Hiçbir zaman vazelin gibi yağlı maddeleri kayganlaştırıcı olarak kullanmayın. Yağ bazlı maddeler, prezervatif yüzeyinin incelmesine yada delinmesine neden olabilir.
— Ereksiyondan sonra prezervatifi tepesinden tutun ve çıkartın.
— Prezervatifi çıkarttıktan sonra plastik torbasına koyun ve güvenli bir şekilde çöpe atın.
— Bütün prezervatifler aynı değildir. Laboratuar çalışmaları Latex prezervatiflerin AIDS virüsünün bulaşmasını engellediğini göstermektedir. Fakat kuzu bağırsağından yapılan doğal prezervatifler aynı korumayı sağlıyamamaktadır. Bunun sebebi de doğal prezervatiflerin gözeneklerinin virüsün geçmesine izin verecek kadar büyük olmasıdır. Latex prezervatiflerle virüsün prezervatif yüzeyinden geçmesi mümkün değildir.
— Son kullanma tarihini mutlaka kontrol edin.
— Süt ve yoğurt gibi prezervatifler de kısa sürede bozulabilir. Çok fazla beklemiş bir prezervatif kurur ve kaygan yapısını kaybeder, bu da prezervatifin kolayca deforme olmasına neden olur.
— Aynı şekilde prezervatifin sıcak yerlerde bulunması da bozulmasına neden olur.
— Prezervatif kutularının üzerinde son kullanma tarihi bulunmaktadır. Prezervatifin üretim tarihiyle son kullanma tarihi hiçbir zaman karıştırılmamalıdır. Eskimiş prezervatiflerin kullanılması kişiye hiçbir koruma sağlamayacaktır. Bu nedenle hiçbir zaman son kullanma tarihi geçen prezervatifler kullanılmamalıdır. Kayganlaştırıcı maddeler su bazlı kayganlaştırıcıların cinsel birleşme esnasında kullanılmasında bir sakınca yoktur. Fakat prezervatifin incelmesine ya da delinmesine neden olacak yağlı maddeler kullanılmamalıdır.
— Prezervatiflerin üzerindeki notları mutlaka okuyun.
— Etkili koruma sağlamak için, prezervatifler belirtilene uygun şekilde kullanılmamalıdır. Prezervatiflerin kullanılması çok kolay olsada izlenmesi gereken bazı kurallar vardır, bu kurallar genellikle prezervatif kutuları üzerinde yazılı bulunmaktadır.
— Kullanılmış prezervatifleri hiçbir zaman ikinci kez kullanmayın.
— Kullandığınız prezervatifleri atın ve cinsel birleşmeye gireceğiniz her zaman yeni bir prezervatif kullanın.
— AIDS'e karşı korumanın en etkili yolu cinsel birleşme sırasında prezervatif kullanmaktır. Prezervatiflerin delinme yada patlama olasılığı yüzde 2'dir; bu da ancak üretim hatalarından kaynaklanabilir. Fakat bireylerin prezervatifi uygun bir şekilde kullanmaması bu oranı bir miktar daha artırabilmektedir.
- İlaçlara rağmen durdurulamayan göğüs ağrısı veya kararsız angina pektoris sorunu olanlar
- Yakın bir zamanda felç-inme, beyin kanaması geçirenler
- Kısa bir süre önce geçici beyin iskemisi sorunu yaşayanlar
- Ağır derecede düşük tansiyonu olanlar
- Hipertansiyon sorununu çoklu ilaç tedavileri ile bile güçlükle çözenler
- Ağır kalp yetmezliği nedeniyle tedavi görenler
- Karaciğer ve böbrek yetmezliği bulunanlar
- Retinitis pigmentoza hastaları bu grup ilaçları kullanmamalı
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder